Finlandia Junior –ehdokkaat julkistettu

Suomen Kirjasäätiön myöntämää, 30 000 euron arvoista, lasten ja nuorten kirjallisuuden Junior Finlandia -palkintoa tavoittelee kuusi teosta. Tänä vuonna voittajan valitsee Duudsoneista tuttu Jarno ”Jarppi” Leppälä. Voittaja julkistetaan 26. marraskuuta.

Ehdolla ovat:

 

Marja Björk: Poika (Like)

Marja Björk on helsinkiläinen vapaa kirjailija, jonka keskeisiä teemoja ovat sukupuolisuus, salailu ja häpeä. Björkin teos käsittelee transsukupuolisuutta nuoren näkökulmasta. Kirjan päähenkilö Makke on aina tiennyt olevansa poika, joten naiseksi kasvaminen ja muut teini-iän tuomat ilot ja haasteet ovat Makelle yksinäistä taistelua.

 

Raati kiittelee teosta eritoten siitä, että se nostaa esiin aiheen, josta puhutaan turhan vähän. Lukukokemusta kehutaankin voimakkaaksi ja ymmärrystä lisääväksi.

 

Ville Hytönen — Matti Pikkujämsä: Hipinäaasi apinahiisi (Tammi)

Hipinäaasi apinahiisi on Ville Hytösen toinen lastenkirja, joka kertoo kahdesta yksinäisestä eläimestä. Molemmilla on oma erityispiirteensä, jota muut pilkkaavat. Kaikki kuitenkin muuttuu heidän kohdatessaan toisensa. Tarina on lämmin satu erilaisuudesta ja toisaalta siitä, kuinka samanlaisia me kaikki pohjimmiltamme olemme. Kirjan kuvituksesta vastaa Matti Pikkujämsä.

 

Raadin mielestä kirja lähestyy vaikeaa ja surullista aihetta, kiusaamista, hyvällä tavalla ja loppu on lohdullinen. Kaunis kuvitus saa erityismaininnan, kuten myös ilmaisuvoimainen kieli.

 

Jukka Laajarinne — Timo Mänttäri: Isä vaihtaa vapaalle (WSOY)

Jukka Laajarinne on monipuolinen kirjailija, jolta on julkaistu lastenkirjojen lisäksi niin tietokirjoja kuin aikuisten romaanikin. Isä vaihtaa vapaalle kertoo vauhdikkaan ja humoristisen tarinan Puolukka-nimisestä tytöstä ja hänen agentti-isästään. Kuvituksesta vastaa palkittu graafikko Timo Mänttäri.

 

Teos saa raadilta kehuja sen kerroksellisuudesta. Tarinan voi nähdä kahdesta näkökulmasta, joko kirjaimellisesti hurjana agenttiseikkailuna tai lapsen mielikuvituksen värittämänä tavallisen arjen kuvauksena. Kirja tarjoaa myös kiinnostavia yksityiskohtia vähän isommillekin lukijoille. Kuva ja sana toimivat teoksessa hyvin yhteen.

 

Heli Laaksonen — Elina Warsta: Aapine (Otava)

Murrerunoistaan tunnetun Heli Laaksosen ja kuvittaja Elina Warstan yhteistyönä syntynyt Aapine on riemukas aapiskirja. Aakkosten lisäksi kirja avaa lukijalle myös lounaismurteen salat. Kirja onnistuu olemaan humoristinen olematta kuitenkaan vitsikirja.

 

Kirjan lopusta löytyvä sanasto kerää raadilta kiitosta, sillä se avaa runojen sisällön myös murretta heikommin taitaville. Kuvitus ja teksti ovat tasapainossa ja murrepiirteet on huomioitu hyvin.

 

 

Kreetta Onkeli: Poika, joka menetti muistinsa (Otava)

Kreetta Onkeli on monipuolinen kirjoittaja ja kirjailija. Hän on dramaturgian opintojen lisäksi kirjoittanut kuunnelmia, kolumneja, esseitä ja jatkokertomuksia. Onkelin esikoisromaani Ilonen talo (1996) sai Kalevi Jäntin palkinnon ja siitä on tehty myös tv-elokuva. Poika joka menetti muistinsa kertoo nimensä mukaisesti Arto-nimisestä pojasta, joka herää puistossa ja tajuaa, ettei muista mitään. Ei edes sitä kuka hän on. Taskussa on vain äidiltä saatu muistilappu. Etsiessään jotain tunnistettavaa, Arto tutustuu toiseen saman ikäiseen poikaan, Kimoon, jonka kanssa seikkailu ympäri Helsinkiä voi alkaa.

 

Teosta kehutaan sen lempeästä ja ymmärtävästä kerrontatavasta. Myös lapsen näkökulmasta tehdyt havainnot ja vahvasti kuvatut tunnetilat ovat raadin mielestä onnistuneita. Kirja saa myös lukijan tarkastelemaan omaa ympäristöään toisin silmin.

 

Ville Tietäväinen — Aino Tietäväinen: Vain pahaa unta (WSOY)

Palkittu sarjakuvataitelija Ville Tietäväinen on toteuttanut teoksen Vain pahaa unta yhdessä tyttärensä Ainon (s. 2005) kanssa. Teos muuttaa lapsen painajaiset kuvakirjan ja sarjakuvan muotoon ollen samalla isän ja tyttären koskettava vuoropuhelu unista, lohdusta ja yhteisestä kirjasta.

 

Kirjan maailma on synkänlainen, mutta sitä keventää lämmin huumori. Teos on suunnattu aikuiselle ja lapselle yhdessä luettavaksi ja vaikkei se painajaisia poistakaan, se auttaa niiden kohtaamisessa.

 

Raadin valintaperusteet ovat luettavissa kokonaisuudessaan Suomen Kirjasäätiön sivuilta.